Schrijnwerk

Performance – tekst

Schrijnwerk is het tekstproject van Joris Pinseel, oprichter van het Literair Productiehuis Humus. Het is een fictieve autobiografie, geschreven voor het podium.

"De literatuur is dood. Lang leve de literatuur!"

Uitgebreide bio:

Volgens Joris Pinseel (1985) ligt de toekomst van de literatuur buiten de papieren niche. Hoewel zelf een bibliomaan en fervent lezer, gaat hij steeds op zoek naar nieuwe vormen van tekst en literatuur buiten het boek.

Nadat hij in 2014 en 2015 kort proefde van het podium, optrad op de mainstage van Boomtown tijdens de Gentse Feesten en zich plaatste voor de finale van het Belgisch Kampioenschap Slam Poetry, werd hij door Mensen Zeggen Dingen uitgenodigd om op te treden op Pukkelpop.

Sindsdien ontpopte hij zich met het door hem opgerichte Literair Productiehuis Humus steeds meer als organisator van onder andere de Stemschot Sessies in Gent – waar hiphop, spoken word en live muziek elkaar vonden – en hielp hij met de opstart van Mensen Zeggen Dingen in België.

Daarnaast lanceerde hij TELETXT. Dit laatste project legt de focus op het experiment: in literaire labo’s worden nieuwe vormen van uitgeven verkend. Tekst wordt via street art in de publieke ruimte geplaatst in de vorm van Poetry Murals; er wordt gewerkt aan een heuse Poetry Machine; literaire content wordt geproduceerd voor de partners van Humus vzw en uitgegeven op social media.

Ondertussen schaaft Joris rustig verder aan zijn Schrijnwerk. Zo zal hij immers de resultaten van zijn onderzoek naar de toekomst van de literatuur presenteren: op het podium.

Curriculum:

Taal & Tekst Boomtown Gentse Feesten 2014. Finalist Belgisch Kampioenschap Slam Poetry 2015. Trefpunt Gentse Feesten 2015. Pukkelpop 2015. Opname demo 2015. Mensen Zeggen Dingen Arnhem, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam 2016-2017. De Centrale Gent 2017. Luisterplein Gentse Feesten 2017. Belmundo 2018. Theater aan Zee 2018. Poëziecentrum NL (Nijmegen) 2018.